BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET MURAT ÇALIK: YAŞAM VADİSİ NEFES OLACAK

1 milyon 200 bin metrekarelik alanıyla Beylikdüzü'nden tüm İstanbul'a nefes olan Yaşam Vadisi projesinin denizle buluşmasında sona yaklaşıldığını ifade eden Mehmet Murat Çalık Milliyet 'e konuştu 

Başkanım içerisinde bulunduğumuz Yaşam Vadisi'nden biraz bahseder misiniz? 

1 milyon 200 bin metrekarelik alanıyla Beylikdüzü'nden tüm İstanbul'a nefes olan Yaşam Vadisi projesi içerisinde yediden yetmişe herkesin keyifli vakit geçireceği alanlara sahip. Birkaçını sayacak olursak: Şelaleler, havuzlar, sanat atölyeleri, bisiklet yolları, spor alanları, kafeler ve Yaşam Vadisi 2. etapta hayata geçirilen, 5.5 metre ile Türkiye'nin en derin kaykay havuzu olma özelliğine sahip olan bir de Kaykay Parkı. 

Bu parkın içerisinde dikkatimi çeken şey oluşturduğunuz tarım alanı oldu. Burada ne tür ürünler yetiştiriyorsunuz ve bu ürünleri ne yapıyorsunuz? 

Biz bu alandan 130 ton ürün aldık. Şöyle bir felsefeyle yola çıktık: "Bu kentin toprakları bu kenti doyursun." Tam pandemi dönemiydi. Yaklaşık 20 günde bu bahçeyi oluşturduk ve ekip biçmeye başladık. Kendi atalık tohumlarımızla ve hasatlarımızı, mahsulleri, ihtiyaç sahiplerine gönderdik. Burada yetişen ürünler yaklaşık 30 bin aileye gitti. Bu alanlarda domates, biber, patlıcan, salatalık, karnabahar, bamya, kavun ve karpuz yetiştirdik. Bu saydığım ürünlerin hepsi Beylikdüzü'nde yetişiyor. Bu yetiştirdiğimiz ürünlerin hepsini ihtiyaç sahiplerine veriyoruz. 

Burada yetişen ürünler sadece ihtiyaç sahiplerine mi gidiyor, vatandaşlar bu ürünleri satın alabilir mi? 

Satış yok ancak güvenli ve sağlıklı olduğu için vatandaşlarımızdan çok fazla talep alıyoruz. Bu bahçede yetişen ürünleri almak istiyorlar. Burada üretilen bir domatesin kokusunu alırsınız. Hani bazen pazardan aldığımız domatesler kokmaz ya, bizim yetiştirdiğimiz ürünlerin kokusunu alırsınız. Biz de hep diyoruz ki biz domatesin kokusunu bilen son nesil olmayalım. Bir sonraki nesillere de bunu aktaralım. Üretmenin kıymetini almamamız gerekiyor. O yüzden biz diyoruz ki Beylikdüzü Belediyesi var olduğu sürece tohum bankası da var olacak. 

Peki, Yaşam Vadisi içinde etkinlikler veya festivaller düzenliyor musunuz? 

23 Nisan'ı çok güzel bir festival havasında geçirdik, çocuk festivali gibi oldu. 19 Mayıs'ta gençlere dönük bir gençlik festivali yapacağız. Bu festivale Türkiye'nin her yerinden gelecek misafirlerimizi bekliyoruz. 

Başkanım, röportaj boyunca karşılaştığımız vatandaşlar hep sizden bir şeyler istedi ve hepsini not ettiniz. Bütün talepleri değerlendiriyor musunuz? 

Bizim için önemli olan vatandaşlarımızın konforlu, mutlu ve sağlıklı olmasıdır. Ben vatandaşlarımıza hizmet için seçildim. Her bireyin istek ve şikâyetini dikkate almak benim görevim. Bundan da mutluluk duyuyorum çünkü Beylikdüzü'nde komşularımızla birlikte yaşıyoruz. 

Peki, hep vatandaşlar sizden bir şey istiyor, siz de vatandaşlardan bir şey isteyecek olsanız ne isterdiniz? 

Beylikdüzü'ne hassasiyet göstersinler. Beylikdüzü'nün enerjisi çok iyi, onu alsınlar. Ben başka bir şey istemiyorum onlardan. Çünkü bu kentin enerjisi çok güzel.

Şehrin kalbinde tarım 

Tohum bankamızda yaklaşık 547 tohum var. Tohum takaslarına da gidiyoruz. Tohumları yaşatalım. Bizden sonraki nesillere de bırakalım diye. Çok güzel bir bankamız var. Tabii kırsal alanı olan şehirlerimizde tarım yapmak kolay. Biz şehrin tam kalbinde tarım yapıyoruz. Yaşam Vadisi'nin içindeki bu tarım alanı imarlı bir alan. Her zaman hazırlıklı olacağız ve toplumu da hazırlayacağız. Herhangi bir ücret almadan vatandaşlara küçücük bir bahçe verip orada kendi sebzesini yetiştirme imkânı sunuyoruz. Talep çok fazla olduğu için noter huzurunda kurayla vatandaşlara tahsis ediyoruz. 

EREN AKA - YEREL YÖNETİMLER